Professional Assignment
Final and executive project, Project Direction

Client
Comune di Firenze

Custodial
STS, Ipostudio

Year
Project: 2002
Construction: 2002- 2008

Amount of auction works
€ 16.942.000

Responsible for the procedure
Arch. R. Melosi

Project Direction
Ing. E. Bona Veggi

Architectural Project
Arch. L. Celle
Prof. Arch. R. Di Giulio
Prof. Arch. C. Terpolilli
Prof. Arch. E. Arbizzani

Design of structures
Prof. Ing. E. Baroni

Plant Design
Ing. L. D’Inzeo
Ing. P. Bresci

Project Direction
Ing. E. Bona Veggi

Construction company
SACS – Napoli

Riqualificazione Social housing complesso residenziale Le Navi – Firenze

The intervention involved the recovery of 280 social housing units owned by the municipality of Florence within the “Le Navi” complex and is part, more generally, of an urban redevelopment program that involved the entire area of “Le Piagge”, on the one hand promoting the reduction of environmental degradation, on the other the contribution to social and economic development with the direct involvement of users in the development of the project.
The project was contextually affected by three different funding programs: The Urban Recovery program; the Neighborhood Agreement and the Program Agreement for Experimental Construction. The integration of the three programs has allowed the Municipal Administration to optimize financial resources and has allowed the requalification and full reclamation of the building pathologies that have developed over the thirty years of life of the accommodation and related areas.
The characterizing element of the experience carried out consisted in the introduction of a compulsory experimental phase, foreseen by the call for planning and construction supervision, which imposed the application of innovative approaches aimed at morphological quality, eco-systemic quality and quality management, issues in turn divided into sub-sectors.
One of the most interesting innovations of this experience is constituted by the participation of the tenants of the housing as an implementative means of the planning. The introduction of multiple social and decision-making actors in the concert phase has encouraged the urban renewal process starting from the existing buildings with their own inhabitants, associating them with the renewal and transformation of their neighborhood and the built environment in a real city. Therefore, the opportunity offered by the construction process that has turned into an arena for the mobilization of local forces with the families and residents actively involved in the design and during the execution phases is significant.
The participation process was initiated, starting from the preliminary planning phase, through a series of information initiatives, participation in the choices and identification of specific objectives. In keeping with what was hoped for in the redevelopment program, the design of the interventions on the two buildings aimed to strengthen the architectural identity of a settlement which also presents interesting but scarcely valued typological potential in the construction landscape of the 1980s.
In order to achieve the project objectives, in particular those that directly involve the satisfaction of the needs of “identification” and “belonging” expressed by the inhabitants, the choice of façade design solutions aimed at attenuating the seriality and repetitiveness of the elements was oriented architectural: introducing changes to the rhythm, shape and articulation of the overhangs, the redefinition of the design of the facade, of the roofs and of the heads, also through the introduction of technical elements intended to improve the active and passive performance of the buildings.
Before the interventions, the two buildings had conditions of widespread degradation with material deficiencies and defects that limited and significantly altered the functionality of the accommodation, so as to make it impossible to restore them through extraordinary maintenance. The analysis of the state of affairs carried out prior to the design allowed to fully define the technological and functional choices, in accordance with the programmatic indications of the recovery project.
The main interventions concerned adaptation and replacement actions with or without demolition of the technological elements of the building and important modifications of the typological redistributive structure of the accommodation. The opportunity for the functional and material recovery of the two buildings offered the opportunity to build comparison models and to experiment with solutions and tricks about the new connections and structural connections that led to a structural intervention of significant seismic adjustment.
From the point of view of typological quality, a substantial redefinition of the housing cut was made according to the new needs expressed by the occupants, transforming the duplex lodgings into smaller-sized simplex ones and making important changes in the internal layouts and in the plant and finishing equipment. The renovation of the cellars and head areas on the ground floor has made it possible to allocate new spaces to non-residential socialization functions for the inhabitants.
In the areas belonging to the two “ships” new external arrangements have been designed, with new pedestrian paths, spaces for sports and children’s games. For the construction of the walkways it was possible to partially recover the disused prefabricated facade panels, obtaining a double advantage, both ecological and economic.

Menu