Professional Assignment
Firefighting Guide Project – Executive Project of regulation of escape routes

Client
SERVIZIO SANITARIO REGIONALE EMILIA – ROMAGNA
Azienda Ospedaliero – Universitaria di Modena Ospedale policlinico di Modena

Responsible for the client
Ing.A. Bertacchi
gruppo lavoro SUAT: Ing.D. Solignani – Geom.L. Fava – P.I. M. Guerzoni

Custodial
ApiuA

Year
Project: 2017
Construction: under construction

Amount of auction works
€ 1.156.562,38

Architectural Project
Prof. Arch. E. Arbizzani
Arch. P. Civiero
Arch. G. Miceli

Plant Design
Ing. M. Berriola

Progetto guida e progetto esecutivo sicurezza antincendio del Policlinico di Modena

The University Hospital complex of Modena is spread over an area of ​​more than 120,000 square meters of covered area. The first building dates back to 1928 which was followed in 1963 by a substantial expansion with the construction of the current monobloc. Other pavilions and departments were then merged into this structure in the following years.

The current fire prevention legislation lays down the obligation to sleep in buildings with sanitary function (Ministerial Decree of 18 September 2002 integrated by Ministerial Decree of 19 March 2015).

Given the complexity and heterogeneity of the building complex, the client immediately felt the need to conceive and prepare a directional / forecast draft such that all future internal building interventions respect the overall program and do not produce specific critical issues.

Our assignment consisted in drafting fire prevention guidelines for compliance with current legislation, a programmatic and strategic analysis and planning document that allows the systematic implementation of the restoring interventions of the entire hospital complex. The ideation of these management documents is to bring the various project examinations of the various pavilions back to a single favorable opinion of the Fire fighters.

The fire-fighting guidelines, carried out in close collaboration with the University-hospital of Modena, have examined the state of affairs by proposing, where necessary, the remodeling of the compartments, crowding, fire filters and escape modules . All in accordance with the future projections foreseen by the Polyclinic 2020 Plan for the development of the company.

With this in mind, the ApiuA studio has developed the executive design of firefighting adaptation of existing staircases; since they are considered the main vertical escape routes. This design involved the construction of new fire filters and the partitioning of the existing ones. For this purpose, external plating, inspectable false ceilings and doors with R.E.I. The choice of technical solutions was oriented on the performance of the individual technical elements in relation to their implementation which was to guarantee the continuity of the exercise of hospital functions.

The new Guidelines provide for the construction of new external stairwells and an access ramp for the disabled of the entrance square 14 of the campus of the University Hospital. The ramp design responds to a double need: facilitated access to the main entrance of the monobloc and against immediate exodus in the event of a fire. The large difference in height between the outside and the inside rooms obliged (with a standard slope of max. 8%) the creation of a 35m long ramp. Solution that would have been very impactive and not very suitable for one of the main entrances of the Polyclinic. The ramp, oriented like the external canopy, develops from the contiguous external green area. From which it emerges as a simple pavement and a very light handrail and then stands out with a steel structure and a corten balustrade which, passing harmoniously between two trees, is grafted to the covered entrance hall. This solution allows to camouflage the entire structure which visually reduces the effective length through a deviation in its path. The redevelopment of the surrounding paved area is furnished with seats shaded by medium-sized ornamental trees that enclose the bike stands for the entire complex. The intervention is therefore aimed at becoming a suggestive and attractive access for all users and not only for those who need it.

Menu