Professional Assignmen
Project and Construction supervision

Client
SERVIZIO SANITARIO REGIONALE UMBRIA- USL 2

Custodial
RPA, STS

Year
Project: 2004-2006
Constuction: 2007-2011

Amount of auction works
€ 34.343.000

Responsible for the procedur
Ing. F. Pagliaccia
Project Direction
Arch. M. Malandrino

Architectural Project
Prof. Arch. E. Arbizzani
Arch. G. Desiderio
Archi. S. Testa

Design of structure
Ing. D. Bonadies
Electrical systems project
Ing. M. Rasimelli

Mechanical systems design
Ing. M. Berriola
Ing. G. Uguccioni

Construction supervision
Ing. D. Bonadies

Construction company
BTP spa-Firenze

Nuovo Ospedale della Media Valle del Tevere

The project is located in the Municipality of Todi, within an area of intervention approximately 8 hectares on the border with the municipality of Collazzone, and is part of the redevelopment of the hospital network of the Umbria region prepared by the Regional Health Plan of 1999- 2001.
The new functional unit for the amalgamation of the two previous hospital facilities in Marsciano and Todi, which can now be re-functionalized and destined for territorial services. The hospital is located in a central position with respect to the reference catchment area and provides 120 beds, 18 of which are dedicated to the dialysis department and 5 operating rooms spread over a net surface of approximately 16,000 square meters.
The design study was developed in the three preliminary, definitive and executive design phases, responding to the guiding principles of the Ministerial Commission for the new Territorial Hospitals as defined by the indications of the PSR.
The hospital complex has undergone some important changes which have entailed: on the one hand, a different rationalization of surfaces and the relocation of some wards; on the other, a significant reduction in volumes with the exclusion of one of the six factory covers initially designed.
In particular, the emergency room area has been optimized by reducing its surface area by over 200 square meters, while some functions, such as the blood donation center, have been distributed at different levels, in the outpatient and general areas of services.

Despite the exclusion of an entire factory, the project has maintained the organizational setting and health levels previously established for the accreditation of the Hospital.
The final layout of the project is made up of 5 interconnected blocks, set on two buildings connected to each other by a transverse spine path. The orographic constraint due to the steeply hilly terrain constituted a first element characterizing the intervention, which led to optimizing its positioning and making the best use of the orographic trend of the sloping area in an accentuated manner towards the west.
The planimetric setting of the project therefore takes advantage of the slope of the land and provides for the three front blocks and the longitudinal paths that develop over three levels, and the two rear ones that are limited to two levels.
In this way, a plan division of 5 areas is built, each characterized by homogeneous health unions. The AFOs marked within the blocks arranged along the valley side and the hill side.
The modularity on which the project is based is based on a 7.5 mx7.5 m lattice which constitutes the structural mesh of the block and is able to ensure the organizational flexibility of the interior spaces by assembling multiple modules to respond to different functional needs. The typology adopted for the organization of the five blocks has an enlarged quintuple body.
This design choice has allowed the opening of large internal cloisters able to adequately illuminate all the service rooms, ensuring greater levels of humanization of healthcare activities. The distribution model of the routes provides at each level of access reserved to a specific category of exclusive flows through the horizontal connective along the central spine, while the selective access to the different Hospital Areas is ensured by the vertical connective.
The special attention dedicated to the architectural characteristics of the complex has led to a precise design choice: the use of materials capable of integrating and recalling the memory of the constructive translations of the existing fabric without neglecting the aspects related to performance and the containment of energy consumption. This has been pursued by favoring on the one hand the use of local materials, on the other the adoption of diversified technological closing solutions such as ventilated facades, highly performing and innovative in the hospital building sector. The ventilated facades are covered externally with modular panels in wooden material, made up of cellulosic material and wood fibers, impregnated with thermosetting resins. In correspondence with the beams and pillars, the external cladding enhances the modularity of the structural grid with a contemporary reference to the string-course elements in natural stone, typical of the local stone tradition; in this case the frames are made up of pre-fabricated shells made with a fiber-reinforced concrete.

Menu