Professional Assignmen
Extraordinary maintenance of the facades of the main building of the Istituto Superiore di Sanità

Client
ISTITUTO SUPERIORE DI SANITÀ – ROMA
Viale Regina Elena, 299 Roma

Responsible for the client
Arch. G. Carabotta
Direttore Ufficio LPM

Custodial
ApiuA

Year
Project: 2017

Amount of auction works
€ 3.667.117,74

Architectural Project
Prof. Arch. E. Arbizzani
Arch. G. Miceli

Riqualificazione e restauro sede Istituto Superiore Sanità – Roma

Extraordinary maintenance of the facades of the main building of the Istituto Superiore di Sanità.
From a feasibility study prepared by the Authority, the need for energy efficiency was identified in order to obtain management savings and thus have, in addition to economic feedback, the image of a more eco-sustainable structure given the role it plays in search dress.
With inauguration dating back to April 21, 1934 signed by the architect Giuseppe Amendola, it is certainly a historical documentary building given that 3 Nobel prizes were formed in this structure, including Enrico Fermi.
The building develops typologically according to a main building located along Viale Regina Elena (155 meters long) articulated according to a central volume, with 6 floors above ground and an average height of mt. 28. The portion of the underground building, due to the difference in height of the street front, is characterized by a maximum of 2 underground floors.
In the rear part, along the internal facade, three transversal buildings set off like a comb with respect to the longitudinal body (32 and 25 m respectively). The complex occupies a covered area of approximately 4,200 m2. and a built volume of approximately 118,000 cubic meters.

The architecture of the building facades are characterized by two frames that run along the entire perimeter development, giving the whole complex a character of horizontality. The first frame highlights the separation of the base portion covered in travertine slabs, from the volume above the facade treated with plaster or with exposed brick walls. The original type of window was in iron-window with “Crittal” patent typical of the ’30s and’ 40s and equipped with blinds in roller shutters.

Over the years, the succession of uncoordinated maintenance interventions has generated a heterogeneity of types of external fixtures and darkening. Added to this was the indiscriminate installation of punctual split-type air conditioning systems which external units further aesthetically degrade the monumental building whose facades were already altered by countless and disparate external plant pipes.

In agreement with the authority, Studio ApiuA believed that this intervention, in addition to energy efficiency, could be the opportunity to restore the original architectural figure to the building as a historical-documentary testimony of what it represents for research state health.
A careful historical analysis and research on the types of window frames has led to the remodeling of their partitions (uprights and crossbars) according to the original design and color, choosing a lowered upright type so as to emulate the subtlety of the authentic window frame. Where possible, efforts have been made to maintain the most monumental iconographic iron-window by providing for their restoration or replacement with new thermal break iron-window of new conception. The fixtures will be integrated with the roller blinds.
This choice is accompanied by the total removal of the external pipes for which internal ducts will be provided for the complex.

Particular attention was paid to the wall faces: an attempt has been made to preserve the stone covering of the base as much as possible by providing for a careful and minimally invasive cleaning and, where necessary, the punctual consolidation of the slabs trying to preserve the original ashlars and filling the gaps with travertine of similar grain.
The same goes for the wall facing face, characterized by very wide horizontal applications and practically absent in the vertical direction. It was a design choice to emphasize the longitudinal spatiality. Preserving the original solid bricks, the mortar of the appeals was cleaned and punctured on time.
The scraping of the paintwork and the remaking of the now dilapidated plaster and the Roman stucco work for the frames are a must, so as to restore value to a building now abandoned to itself.
Everything will be preserved over time with a protective layer that preserves the building over time.

Menu